Praga Lab Praga Lab

9 lutego 2022
Ovum Aureum

TADAM! Rodzinna Pracownia Cukiernicza

  • gdzie?

Witryna rodzinnej pracowni cukierniczej Tadam!. Pracownia mieści się w historycznej kamienicy wybudowanej pod koniec XIX wieku. Praga jest od dawna związana cukiernictwem, tutaj mieści się fabryka Wedla, działała pierwsza cukiernia Lukullus oraz manufaktury produkujące słodycze i zabawki. 

  • co zobaczymy? 

Instalacja prezentuje ciastko w kształcie jajka, które nawiązuje do słynnego jajka Fabergé oraz częściowo do współczesnego jajka-niespodzianki. Jajka Fabergé stały się symbolem luksusu na całym świecie. Te małe dzieła sztuki powstały z ręki rosyjskiego złotnika Piotra Fabergé w XIX wieku. Osiągają współcześnie zawrotne ceny, odzwierciedlające kunszt wyrafinowanej pracy złotniczej i szlachetność materiałów. Jednocześnie współczesne jajko-niespodzianka jest wymownym symbolem ery masowej produkcji, w której towar jest dostępny dla każdego, ale konsekwencją jest wykorzystanie składników spożywczych niskiej jakości w połączeniu z zabawką wykonaną z materiałów zanieczyszczających środowisko.  

Złote ciastko-jajko jest wykonywane ręcznie, według zasad tradycyjnego cukiernictwa a cały proces produkcji koordynuje jedna osoba, która czuwa nad jakością.  

  • kontekst?

LUKSUS. Kontrast pomiędzy jajkami Fabergé i jajkami-niespodziankami inspiruje do pytania czym jest luksus w produkcji i konsumpcji żywności. Towarem luksusowym staje się obecnie zdrowe, oparte na dobrych składnikach pożywienie. Luksusem może być też zjedzenie posiłku świadomie i bez pośpiechu, pozwalając sobie na odrobinę celebracji. Ciastko-jajko zwraca uwagę na problem przemysłowej produkcji żywności, często związanej ze spadkiem jakości oraz przypomina piękno rzemieślniczych produktów i ich luksusowy wymiar. Jeszcze na przełomie XIX i XX w. cukiernictwo było powiązane ze sztuką i rzemiosłem. Obecnie ten trend wraca i jedzenie znów staje się artystycznym medium i sposobem na wyrażenie siebie. Odrobina luksusu związanego z jedzeniem i rozumianego nie przez posiadanie, a raczej celebrowanie czasu spędzonego przy stole z dobrą kawą i ciastkiem, może być źródłem radości osiągalnym dla wielu. 

  • kiedy?

Instalację będzie można oglądać w witrynie pracowni przez cały czas trwania wystawy od 14 do 20 lutego.   

Tadam! to pracownia cukiernicza założona przez trójkę rodzeństwa, którą łączy zamiłowanie do oryginalnych słodyczy, sztuki oraz codziennych przyjemności. Działamy na styku tradycyjnego cukiernictwa i designu, tworząc piękne torty i ciastka o ciekawej formie i wyrafinowanym smaku. Chcemy żeby nasze desery sprawiały radość i były częścią ważnych chwil spędzanych z rodziną i przyjaciółmi. 

W opisie wykorzystano obszerne fragmenty tekstu Maksa, Soni i Ani Szostaków.

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności